WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

Soorten uniformen


Uit de tijd van de Equipage is veel bekend gebleven. Echter alleen in oude teksten en niet in beeld. Na veel onderzoek in oude boeken en manuscripten is er vastgesteld dat de uniformen er ongeveer zo moet hebben gezien:

Mariniers:
Roald Lars Bataafs MarinierDe Mariniers (1797) zijn gekleed in ‘wal-monteering’ (uniform dat gedragen werd aan land). Aan boord van de schepen werd over het algemeen de ‘zee-monteering’ gedragen, die vrijwel gelijk is aan de ‘monteering’ van de Matrozen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Luitenant-ter-Zee: 
Luitenant ter zeeDe Luitenant-ter-Zee draagt de ‘groote monteering’. Dit uniform werd gedragen tijdens speciale gelegenheden aan boord, zoals ‘monsteringen’, bij ontvangst van hoogwaardigheidsbekleders en aan de wal.

Als dagelijks uniform aan boord, de ‘kleyne monteering’, werd een lange blauwe uniformjas gedragen (‘frak’) met blauwe lange broek.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bootsman (onderofficier) & Adelborst (officier in opleiding):

Bootsman_adelborst

De Bootsman draagt een blauw ‘baaytje’ (korte uniformjas), een rood vest en een witte broek, die in de zomerperiode werd gedragen. Tijdens de andere seizoenen werd een blauwe broek gedragen. Hij draagt een hoed met anker aan de voorzijde. Bovendien draagt de Bootsman aan zijn wit fluitkoord een ‘siflet de Marine’ (bootsmansfluit), waarmee de commando’s vanaf het dek worden gegeven aan de matrozen, die op de ‘paarden’ van de ra’s staan (in de masten zijn geklommen).

De Adelborst draagt een blauw ‘baaytje’ met een wit vest en een hoed met omgeslagen randen met zwarte cocarde. In zijn hand heeft deze officier in opleiding een ‘octant’ (navigatie-instrument) en is hij bewapend met een pistool en een sabel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Matroos in ‘monteering’ en in dagelijkse ‘plunje’:

Matroos in 'monteering' - 1797-1805 - Bataafse Republiek - Bataafs Gemenebest (Marine Nederland - Navy Netherlands - Marine Hollandais - Batavian Republic - Republique Batave  -  Equipage De Delft naval re-enactment

 Matroos 1797 Bataafse Marine Nederland - Netherlands Navy Sailor

De Matroos (links) draagt een blauw ‘monteeringsbaaytje’ (korte uniformjas) met rood vest, zwarte halsdoek en de blauwe ‘monteeringsbroek’. Hij is bewapend met een sabel en een ‘enterpiek’. Als hoofddeksel draagt de Matroos de ‘Schotsche muts’, die tot de officiële ‘monteering’ (uniform) behoorde. Ook kregen matrozen een zwarte ‘ronde hoed’ uitgereikt.

De Matroos (rechts)  draagt zijn dagelijkse ‘plunje’: een blauw ‘baaytje’, zwarte verlakte (waterdichte) ronde hoed, gestreept vest, zwarte halsdoek en blauwe broek.