WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

Wederom een geslaagde “Dag van de Bataafsche Vryheid”

Posted on 18 december 2016 by Admin - Categorized in: 1795-1806 ~ Bataafse Republiek / Bataafs Gemenebest, Evenementen
Dag van de Bataafsche Vryheid zondag 5 maart 2017 - Museum De Delft Rotterdam Delfshaven Equipage De Delft

Wederom een geslaagde ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’

Rotterdam-Delfshaven – Zondag 5 maart 2017 waren historische burgers, soldaten, ambachtslieden en zeelieden anno 1796 in levende lijve te zien bij Museum De Delft in Rotterdam-Delfshaven tijdens de ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’.

Van 11 tot 17 uur konden bezoekers bij Museum De Delft zien hoe de dames en heren in de tijd van Napoleon gekleed gingen. Tevens lieten de ambachtslieden, soldaten en zeelieden hun vaardigheden zien: het buigen van eikenhouten planken voor de scheepsbouw, wapenexercitie van de mariniers, de chirurgijn met zijn medicamenten, de scheepstimmerman met zijn gereedschappen, de touwslager met zijn lijnbaan, de zoetelaar met haar koek en snoepgoed; maar ook dansende dames en heren burgers, muzikaal begeleid door een klavecimbel. Bovendien werd er een militaire krijgsraad worden gehouden.

Ook voor kinderen waren er speciale activiteiten: een kindertheater, zelf 18e-eeuwse hoeden maken en kaarsenmaken.

Snoepgoed en lekkernijen waren te koop bij de 'soetelaar'.

Snoepgoed en lekkernijen waren te koop bij de ‘soetelaar’.

‘Vryheid, Gelykheid, Broederschap’: de Franse ‘bevrijders’ worden inhalig

Het thema van deze tweede ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’ was het jaar 1796: de Fransen die een jaar eerder nog als ‘vrienden en bevrijders’ waden binnengehaald, werden inhalig en probeerden Nederland op slinkse wijze leeg te roven. De man in de straat merkte al snel dat die ‘vuyge Fransoozen’ niet met klinkende munt betaalden, maar met assignaten – “papiergeld” –, en dat vertrouwden de Hollanders niet, omdat die assignaten elke dag minder waard werden.

Zeelieden op de kade met een sloep van Allemansend.

Zeelieden op de kade met een sloep van Allemansend.

Levende geschiedenis

Aan het levende geschiedenis-evenement bij Museum De Delft werkten de volgende verenigingen mee: Allemansend (zeelieden), de 8ème Demi Brigade de Ligne (Franse soldaten), De Bataafsche Burgermacht, De Maastrichter Brigade (Marechaussée), Het Salet (gegoede burgerij), de Meryton Society (gegoede burgerij) en Equipage De Delft (mariniers, scheepsvolk, zee-officieren en scheepsambachtslieden der Bataafsche Marine).
De ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’ is een initiatief van Vereniging ‘Equipage De Delft’, die is gevestigd in Rotterdam-Delfshaven en Hellevoetsluis. De deelnemende verenigingen zijn aangesloten bij de ‘Napoleontische Associatie der Nederlanden’.

In 2016 vond een eerste succesvolle ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’ plaats, waarbij de ‘Bataafsche Omwenteling’ van 1795 het thema vormde.

 

Dames der gegoede burgerij.

Dames der gegoede burgerij.

Informatie

Voor meer informatie over het evenement kunt u de Facebook-pagina bezoeken: “Jaar van de Bataafsche Vryheid”

 

Dag van de Bataafsche Vryheid - zondag 5 maart 2017 - Museum De Delft Rotterdam Delfshaven - Equipage De Delft - levende historie - re=enactment Marine Mariniers Burgers Fransen scheepsbouw 1796

De “Dag van de Bataafsche Vryheid” zal zondag 5 maart 2017 plaatsvinden bij Museum De Delft in Rotterdam-Delfshaven (Lloydkwartier), Schiehaven 15

 

Dag van de Bataafsche Vryheid zondag 5 maart 2017 - Museum De Delft Rotterdam Delfshaven Equipage De Delft

Dag van de Bataafsche Vryheid zondag 5 maart 2017 – Museum De Delft Rotterdam Delfshaven georganiseerd door Equipage De Delft