WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

De Capiteyns-Chaloupe ligt weer afgemeerd in haar ’thuishaven’ Hellevoetsluis

Capiteyns-Chaloupe Hellevoetsluis 1797 Marine sloep Bataafse Republiek Dutch Navy sloop Equipage De Delft 2016 02

Op zaterdag 9 april 2016 is de Capiteyns-Chaloupe weer te water gelaten. Gedurende het winterseizoen is de eikenhouten sloep door leden van Equipage De Delft ‘opgekalefaterd’ bij Museum De Delft in Rotterdam-Delfshaven.

Capiteyns-Chaloupe Kraandrijver havenkraan Museum De Delft Equipage De Delft 2016 03

Met de havenkraan wordt de Capiteyns-Chaloupe vakkundig te water gelaten bij Museum De Delft. (foto: D.C. Steenstra)

 

Capiteyns-Chaloupe Kraandrijver havenkraan Museum De Delft Equipage De Delft 2016

Kraandrijver Jordy Hoogendam in de uit 1965 stammende havenkraan.

Onze ‘eigen’ kraandrijver takelt de Chaloupe weer in het water

Onze ‘eigen’ kraandrijver Jordy Hoogendam liet de Chaloupe met veel kundigheid en precisie te water in de Schiehaven/Nieuwe Maas met behulp van de grote havenkraan (uit 1965) die op op de kade van Museum De Delft staat.

Als 13-jarige stagiair van het Scheepvaart en Transport College kwam Jordy in 2010 voor enkele weken naar Museum De Delft, maar werd gelijk na zijn stage-periode vrijwilliger (gids) en volgde vorig jaar een cursus  tot  gediplomeerd ‘kraandrijver’, waarvoor hij met goed gevolg slaagde.

Bovendien is Jordy Hoogendam lid van Equipage De Delft, waar hij als ‘adelborst’, ‘kwartiermeester van het scheepvolk’ en ‘korporaal der mariniers’ actief is.

Capiteyns-Chaloupe Kraandrijver havenkraan Museum De Delft Equipage De Delft 2016 02

Het zicht vanuit de havenkraan: de Chaloupe voelt bijna het Maaswater weer onder haar kielbalk.

Vaartocht van Delfshaven naar Hellevoetsluis

Na de tewaterlating is de Capiteyns-Chaloupe via de Nieuwe Maas, Het Scheur, de Oude Maas, en Spui en het Haringvliet in vijf uur naar Hellevoetsluis gevaren. Op de Nieuwe Maas was het tij gunstig, maar ter hoogte van Het Scheur, de Oude Maas op, kwam er een forse tegenstroom te staan. Hiervoor is de Chaloupe voorzien van een buitenboordmotor, omdat een ‘authentieke’ reis – roeiend en zeilend – vele dagen in beslag zou hebben genomen en bovendien de huidige drukke beroepsvaart op de grote rivieren deze ‘moderne geneugte’ onontbeerlijk maakt.

Capiteyns-Chaloupe Hellevoetsluis 1797 Marine sloep Bataafse Republiek Dutch Navy sloop Equipage De Delft 2016

De Capiteyns-Chaloupe ligt weer in het ‘Groote of Natte Dok’ in de voormalige Marinehaven Hellevoetsluis.

Ligplaats in de Vesting, waar ooit Linieschip “Delft” lag

Schuin tegenover de plaats waar tussen 1783 en 1797 ‘s-Lands Schip van Oorlog “Delft” haar vaste ligplaats had, ligt nu ook de Capiteyns-Chaloupe: in het ‘Groote of Natte Dok’ binnen de Hellevoetse Vesting. Hier zal de Chaloupe gedurende het vaarseizoen haar ligplaats hebben en vanaf deze plaats op het Haringvliet kunnen ‘kruysen’ op zoek naar spionerende ‘Engelsche vaartuygen’.

Tijdens het vaarseizoen staat wederom een ‘Zeilexpeditie in den Biesbosch’ op het programma en bovendien zullen de matrozen en mariniers onder leiding van de ‘adelborst’ en de ‘bootsman’ authentieke maritieme vaardigheden opdoen tijdens diverse zaterdagen in Hellevoetsluis en op het Haringvliet.

 

's-Lands vloot in Marinehaven Hellevoetsluis 1784-1797

Marinehaven Hellevoetsluis: ligplaats van ‘s-Lands Schip van Oorlog “Delft” (zie letter K – negende schip vanaf rechts)