WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

“Dag van de Bataafsche Vryheid” was een groot succes !

Posted on 29 januari 2016 by Admin - Categorized in: 1795-1806 ~ Bataafse Republiek / Bataafs Gemenebest, Evenementen

 

Historische burgers, soldaten en zeelieden tijdens ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’

Rotterdam-Delfshaven – Op zaterdag 13 februari 2016 waren ruim 45 re-enactors: historische burgers, soldaten, ambachtslieden en zeelieden anno 1795 in levende lijve te zien bij Museum De Delft in Rotterdam-Delfshaven tijdens de ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’. Ruim 200 bezoekers bezochten het evenement.

Van 11 tot 17 uur konden bezoekers bij Museum De Delft zien hoe de dames en heren in de tijd van Napoleon gekleed gingen. Tevens lieten de ambachtslieden, soldaten en zeelieden hun vaardigheden zien: het buigen van eikenhouten planken voor de scheepsbouw, reparatiewerk aan een eikenhouten sloep, wapenexercitie van de mariniers, de chirurgijn met zijn medicamenten, de scheepstimmerman met zijn gereedschappen, de tekenaar van prenten en nog veel meer.

DSC09899

De gegoede burgerij danst op de klanken van een klavecimbel.

 

‘Vryheid, Gelykheid en Broederschap’

Zoals gebruikelijk tijdens de ‘Bataafsche Omwenteling’ in 1795, was in Museum De Delft een ‘vryheidsboom’ opgericht en werden de nieuw verworven vrijheden ‘vryheid, gelykheid en broederschap’ gevierd door ‘het volk’ en de gegoede burgerij. De Marechaussée zag toe op een waardig verloop van de festiviteiten rond de ‘vryheidsboom’ en zee-officieren bespraken de opbouw van de vloot en de strijd tegen de Engelsen.

Mariniers en leden van de 'Burgermagt' exerceren met de wapens.

Mariniers en leden van de ‘Burgermagt’ exerceren met de wapens.

’s-Lands Schip van Oorlog ‘Delft’ wordt herbouwd

Bij het Rotterdamse Museum De Delft wordt ’s-Lands Schip van Oorlog ‘Delft’ herbouwd: een marineschip dat van 1782 tot 1797 heeft gevaren en in de strijd tegen de Engelsen in 1797 (Zeeslag bij Kamperduin) verloren is gegaan. In het museum zijn ondermeer scheepskanons, het grote anker en andere duikvondsten te zien van de oorspronkelijke ‘Delft’, waarvan het wrak in de Noordzee ligt, ter hoogte van Scheveningen.

Eikenhouten huidplanken voor de sloep worden gebogen met behulp van vuur en water.

Eikenhouten huidplanken voor de sloep worden gebogen met behulp van vuur en water.

Levende geschiedenis

Aan het levende geschiedenis-evenement bij Museum De Delft werkten de volgende verenigingen mee: Allemansend (Bataafse kapers), De Bataafsche Burgermacht, De Maastrichter Brigade (Marechaussée), Het Salet (gegoede burgerij), de Meryton Society (gegoede burgerij) en Equipage De Delft (Bataafsche mariniers, scheepsvolk zee-officieren en scheepsambachtslieden).

De ‘Dag van de Bataafsche Vryheid’ was een initiatief van Vereniging ‘Equipage De Delft’, die is  gevestigd in Rotterdam-Delfshaven en Hellevoetsluis. De deelnemende verenigingen zijn aangesloten bij de ‘Napoleontische Associatie der Nederlanden’.

Meer foto’s van het evenement zijn te vinden op de speciale facebookpagina: https://www.facebook.com/dagvandebataafschevryheid/?fref=ts

Museum De Delft, Schiehaven 15, Rotterdam-Delfshaven (Lloydkwartier): www.dedelft.nl