WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

Equipage De Delft neemt deel aan ere-saluut op de Maas en defilé 350 jaar Korps Mariniers

Op 10 december 2015 was het 350 jaar geleden dat het Korps Mariniers werd opgericht, de eerste zeesoldaten die overal inzetbaar zijn. Raadspensionaris Johan de Witt en Luitenant-Admiraal Michiel de Ruyter presenteren medio augustus 1665 in de Staten Generaal een plan voor de oprichting van een regiment zeesoldaten. Bij de resolutie van 10 December 1665 is het Regiment de Marine opgericht.

Het eerste grote wapenfeit van de mariniers was tijdens de Tocht naar Chatham 20 juni 1667, waar het ze drie grote en tien kleine schepen tot zinken brachten en de HMS Unity en HMS Royal Charles, de trots en het vlaggenschip van de Engelse vloot, enterden en meesleepten naar Nederland.

 

Herdenking Oostplein

Op donderdag 10 december 2015 werd bij het monument “De Marinier” op het Oostplein, de kransen gelegd voor de gevallen Mariniers. Hierbij flankeerden historische Mariniers van Equipage De Delft het monument.

Herdenking Oostplein, 10 december 2015. Het standbeeld, geflankeerd door historische Mariniers van Equipage de Delft.

Herdenking Oostplein, 10 december 2015.
Het standbeeld, geflankeerd door historische Mariniers van Equipage de Delft.

Defilé 350 jaar Korps Mariniers

Op Zaterdag 12 December 2015 herdacht het Korps Mariniers de oprichting middels een groots defilé voor Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander op de Coolsingel, voor het Rotterdamse Stadhuis.

Equipage de Delft beeldde de historische Mariniers uit van 1665 tot en met 1830:

Marinier (1665)

Marinier Regiment Fourgeoud (1772-1774)

Marinier Bataafsche Republiek (1795-1797)

Marinier Koninkrijk Holland (1806-1810)

Marinier “hoedjesman” (1817-1830)

 

 

Ere-saluut met de Capiteyns-Chaloupe voor 350 jaar Korps Mariniers en afvaart ‘Dutch Marines Rowing Challenge’

Eresaluut 350 jaar Korps Mariniers 2015 - Capiteyns-Chaloupe Equipage De Delft - Nieuwe Maas Rotterdam - Wereldhavendagen 2015 - Marinesloep 1783-1797 - re-enactment - Zeekadetkorps Hellevoetsluis - Netherlands Navy - Dutch navy sloop - Battle Camperdown - Zeeslag Kamperduin Camperduin - Museum De Delft - Bataafse Republiek - Batavian Republic

Equipage De Delft en roeiers van het Zeekadetkorps Hellevoetsluis aan boord van de Capiteyns-Chaloupe tijdens het Ere-saluut op de Nieuwe Maas in het kader van het 350-jarig bestaan van het Korps Mariniers en de afvaart van de ‘Dutch Marines Rowing Challenge’ van Rotterdam naar Londen.

 

Eresaluut 350 jaar Korps Mariniers 2015 - Capiteyns-Chaloupe Equipage De Delft - Nieuwe Maas Rotterdam - Wereldhavendagen 2015 - Marinesloep 1783-1797 - re-enactment - Zeekadetkorps Hellevoetsluis - Netherlands Navy - Dutch navy sloop - Battle Camperdown - Zeeslag Kamperduin Camperduin - Museum De Delft - Bataafse Republiek - Batavian Republic

Matrozen roeien de Capiteyns-Chaloupe en de Mariniers zitten gewapend met ‘snaphaan’ (musket) op de overige ‘doften’.