WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

Expeditie in den Biesbosch (“La Biesbossière”)

Posted on 23 juli 2015 by Admin - Categorized in: Evenementen, Promotie, Sloepen / Chaloupe / Jol

Replica 18e eeuwse Marine-sloep zeilt van Hellevoetsluis naar de Biesbosch

Hellevoetsluis / Rotterdam, Dit jaar 200 jaar geleden, in het voorjaar en de vroege zomer van 1815, was de Nederlandse (Koninklijke) Marine volop actief in de Biesbosch en op de grote stromen: het Hollandsch Diep, het Haringvliet, het Volkerak en de Schelde tot Antwerpen op de ‘Linie van Defensie te Water’.

In 1815 was Napoleon teruggekeerd van zijn ballingsoord Elba en in juni marcheerde de Franse keizer met zijn leger, het geallieerde Nederlands-Britse leger tegemoet, dat zich in de omgeving van Waterloo had opgesteld.

Indien het de Land-Armee niet zou lukken om de Fransen terug te drijven, dan was het de taak aan de Nederlandse Marine om de Fransen tegen te houden als zij verder noordwaarts zouden trekken. In allerijl waren matrozen, mariniers en zee-officieren hiervoor van de grote linieschepen en fregatten overgeplaatst op de kleinere kanonneerboten en kanonneersloepen. Deze lagen verdeeld over de ‘Linie van Defensie te Water’.

Capiteyns-Chaloupe-1782-1797-Marine-sloep-Equipage-De-Delft-Biesbosch-Matrozen-en-Mariniers-Bataafse-Republiek-emmerzeil-druilzeil-Netherlands-Navy-sloop

De Capiteyns-Chaloupe en de Jol liggen afgemeerd in de Brabantsche Biesbosch tijdens de Expeditie in den Biesbosch.

 

Matrozen en mariniers anno 1815

Dit was voor Vereniging ‘Equipage De Delft’ aanleiding om met de historische Capiteyns-Chaloupe van Museum De Delft uit Rotterdam-Delfshaven opnieuw een zesdaagse zeilexpeditie te ondernemen, zoals 200 jaar geleden, vanuit de voormalige marinehaven Hellevoetsluis naar de Biesbosch.

Vanuit Hellevoetsluis zeilde het gezelschap – gekleed in historische Marine-uniformen – in de 18e eeuwse Marinesloep in acht uur naar de Biesbosch, langs de verdedigingswerken van toen, zoals Fort Buitensluis te Numansdorp, waar werd meegewerkt aan een promotiefilmpje voor het fort gelegen aan het Hollandsch Diep. In de Biesbosch werd bovendien een bezoek gebracht aan het vernieuwde Biesboschmuseum.

Capiteyns-Chaloupe-1782-1797-Marine-sloep-Equipage-De-Delft-Biesbosch-Matrozen-en-Mariniers-Bataafse-Republiek-emmerzeil-druilzeil-Netherlands-Navy-sloop-Dutch re-enactment - Battle Camperdown - Zeeslag Kamperduin Camperduin

De equipage (bemanning) van de Capiteyns-Chaloupe.

 

Historische Capiteins-Chaloupe van Museum De Delft

De historische sloep was geëquipeerd met leden van Vereniging ‘Equipage De Delft’, een vereniging die gelieerd is aan Museum De Delft, die tevens de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog ‘Delft’ (1782 – 1797) uitbeeldt. Bij Museum De Delft in Rotterdam-Delfshaven wordt dit ruim 60-meter lange linieschip herbouwd.

De Capiteins-Chaloupe meet 10,10 m., biedt plaats aan twaalf roeiers, vier ‘officieren’ en een roerganger. Naast spierkracht, kan aan boord van de sloep ook een emmerzeil worden gehesen (aan een bovenra met een losse broek), aan de achterste mast wordt een druilzeil gevoerd. Voorts is de sloep voorzien van een wimpelmast op de voorplecht, waaraan de ‘oorlogswimpel’ kan worden gehesen.

De sloep is volledig op originele wijze uit eikenhout gebouwd door vrijwilligers en leerlingen bij Museum De Delft in Rotterdam-Delfshaven.

Museum De Delft, Schiehaven 15, Rotterdam-Delfshaven (Lloydkwartier): www.dedelft.nl

Capiteyns-Chaloupe 1782 1797 - Marine sloep - Equipage De Delft - Biesbosch - Matrozen en Mariniers - Bataafse Republiek - emmerzeil druilzeil - Netherlands Navy sloop - re-enactment - Batavian Republic

De Bootsman houdt het ‘emmerzeil’ in bedwang met de ‘grootschoot’ en de ‘gaarde’.

Capiteyns-Chaloupe 1782 1797 - Marine sloep - Equipage De Delft - Biesbosch - Matrozen en Mariniers - Bataafse Republiek - emmerzeil druilzeil - Netherlands Navy sloop - re-enactment - Battle Camperdown - Zeeslag Kamperduin Camperduin

De Chaloupe wordt naar ‘loef’gestuurd, de ‘schoten’ opgevierd, om de geroeide Jol, bemand door twee matrozen, ‘in te wachten’.

 

Capiteyns-Chaloupe 1782 1797 - Marine sloep - Equipage De Delft - Biesbosch - Matrozen en Mariniers - Bataafse Republiek - emmerzeil druilzeil - Netherlands Navy sloop

Een expeditie trekt erop uit om in de wildernis vers drinkwater te zoeken.

Capiteyns-Chaloupe 1782 1797 - Marine sloep - Equipage De Delft - Biesbosch - Matrozen en Mariniers - Bataafse Republiek - emmerzeil druilzeil - Netherlands Navy sloop 03

De Chaloupe en de Jol liggen voor de wal. De avond valt en de equipage geniet van het kampvuur en de stilte in de Biesbosch.