WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

216 jaar Slag bij Kamperduin

Posted on 11 oktober 2013 by Admin - Categorized in: Evenementen, Historisch onderzoek

Precies vandaag 11 oktober 2013 is het 216 jaar geleden dat de Slag bij Kamperduin plaats vond, zo’n 33 km vanaf de Nederlandse kust.
De Britten veroverden elf schepen inclusief het Bataafse Vlaggenschip. Er vielen onder de Britten 220 doden en 812 gewonden;  540 doden en 620 gewonden waren er onder de Nederlanders te betreuren. Na de beslissende strijd werden vele Nederlanders als krijgsgevangenen meegenomen en op diverse posten in Engeland gevangen gezet.

Zo ook Luitenant Duus, een Deen in Bataafse dienst welke zich aan boord bevondt van ‘s-Lands Schip van Oorlog ‘Hercules’. Hij kwam na de slag terecht in Chatham en schreef zijn relaas aan het thuisfront. Deze brief werd in het heden onderschept door dhr. van der Smitte die een stamboomonderzoek deed. Dankzij zijn vondst kunnen wij nu ‘bijna’ in geuren en kleuren lezen hoe het er tijdens de slag bij Kamperduin toeging. Lees hier het relaas van Luitenant Duus en de Hercules.

Op 12 oktober 2013 zullen kunt u een beetje proeven van sfeer; van hoe het geweest zou kunnen zijn om vanaf het strand bij Kamperduin de vloot in de verte te zien vechten.

CHALOUPE: Zeegevegt op den Maze is een evenement dat zal worden gehouden bij historische werf Rotterdams Welvaren. Lees meer