WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

EERSTE MISSIE “HV1 HOUTMOED”: HEROVERING SLUIS BODEGRAVEN 1672

Posted on 18 september 2022 by Admin - Categorized in: Evenementen
Equipage De Delft Hellevoetsluis - zeilschip HV1 HoutMoed Rampjaar 1672

In twee dagen naar de Oude Hollandse Waterlinie ~ Rampjaar 1672: ~

Op donderdag 15 september 2022 zette het traditionele zeilschip “HV1 HoutMoed” vanuit de haven van Hellevoetsluis koers naar het bedreigde Bodegraven, gelegen aan de Oude Hollandse Waterlinie, waar het hoofdkwartier van Prins Willem III lag.

RAMPJAAR 1672

In het Rampjaar 1672 werden Mariniers en Scheepsvolk van de oorlogsvloot daadwerkelijk vanuit Hellevoetsluis naar de waterlinie gestuurd, om de Franse troepen van Lodewijk XIV te weerstaan.Tijdens het Rampjaar 1672 werd ons land door Engeland, Frankrijk en de Duitse bisdommen Münster en Keulen aangevallen.

TWEE DAGEN VAREN

Deze eerste missie van de eikenhouten zeegrundel van Equipage De Delft duurde twee dagen. Vanuit Hellevoetsluis werd via het Haringvliet, Vuile Gat, Hollandsch Diep zeilend Moerdijk bereikt, waar de mast voor de Moerdijkbrug moest worden gestreken; vervolgens werd via de Nieuwe Merwede naar de Ottersluis bij de Dordtse Biesbosch gekoerst. Hier werd aan boord overnacht, waarna de volgende dag de reis – met gestreken mast in verband met de vele bruggen – werd vervolgd via het Wantij, de rivier de Noord, de Bakkerskil en Sliksloot bij Krimpen, om daarna via de Hollandsche IJssel bij de Julianasluis de Gouwe op te varen. Ter hoogte van Alphen aan den Rijn voer “HoutMoed” de Oude Rijn op en meerde ’s avonds af bij de sluis te Bodegraven.

HEROVERING SLUIS BODEGRAVEN

In Bodegraven werd zaterdag 17 september tijdens de Najaarsmarkt de herovering uitgebeeld van de Sluis Bodegraven door de Mariniers en Bodegraven onder het oog van Prins Willem III bevrijd.Bij De Oude Zustertuin was door Equipage De Delft een kampement opgebouwd, die tijdens de Najaarsmarkt bezocht werd door belangstellenden.

Meer foto’s zijn te zien op: Equipage de Delft | Facebook