WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

UITBREIDING ‘VLOOT’ EQUIPAGE DE DELFT

Posted on 12 september 2022 by Admin - Categorized in: Evenementen
Equipage De Delft Hellevoetsluis - platbodem zeegrundel HoutMoed

Traditionele eikenhouten platbodem “HV 1 HoutMoed”

Tijdens Open Monumentendag heeft Equipage De Delft haar ‘vloot’ uitgebreid met de 9-meter lange (l.o.a.) Zeegrundel “HoutMoed”, een traditioneel eikenhouten zeilschip in ‘vissermansuitvoering’.

“HV 1” ONTHULD DOOR WETHOUDER

Mevrouw Margriet Den Brok , wethouder van Hellevoetsluis, onthulde om 14.00 uur aan de Koningskade in de Vestinghaven van Hellevoetsluis het traditionele Consentnummer ofwel ‘visserijnummer’ “HV 1” (“Hellevoetsluis 1”). In 1882 werd vastgesteld dat de vissersschepen uit Hellevoetsluis de letters “HV” moesten voeren nabij de boeg en op de zeilen. Voorzover bekend werd in de jaren ’50 van de 20e eeuw voor het laatst dit visserijnummer in Hellevoetsluis gevoerd.

JOELEN

Mariniers en Scheepsvolk van Equipage De Delft waren aanwezig bij de ceremonie en ‘joelden’ een driewerf “Hoezee” nadat de wethouder samen met de jongste ‘matroos’ de letters “HV 1” onthulde.

‘PRAAY- OF LOOTSMANS-SCHUYT’

Equipage De Delft zal de “HV 1” “HoutMoed” als Praay- of Lootsmans-Schuyt inzetten, waardoor de uitbeeldingen van Equipage De Delft ook de dienst der ‘Convoyen en Licenten’ (Douane te water) en het ‘Lootsweezen’ (Loodswezen) kan gaan uitbeelden.

CAPITEYNS-CHALOUPE

De “Capiteyns-Chaloupe” (Marine-sloep) wordt momenteel gerenoveerd en ligt op het terrein van het Droogdok Jan Blanken. Volgend jaar ligt het in de bedoeling om deze traditionele eikenhouten sloep weer te water te laten.