WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

ER WAS VEEL TE ZIEN IN ’t CAMPEMENT DER MARINE

Posted on 19 september 2021 by Admin - Categorized in: Evenementen
Equipage De Delft Hellevoetsluis - Open Monumentendag 2021 - Unie-Bolwerk 1803 - Marine - Scheepstimmerman

OPEN MONUMENTENDAG HELLEVOETSLUIS 2021

Tijdens Open Monumentendag was er veel te zien bij het ‘Bomvrije Logies’ op het Unie-Bolwerk in de Vesting Hellevoetsluis, afgelopen zaterdag. Er was een ‘Campement der Marine’ opgebouwd, een schietbaan uitgezet waar de Mariniers (gekleed in hun ‘zee-monteering’ ofwel de plunje die men aan boord droeg) met hun zwartkruit musketten oefenden en er werden diverse maritieme ambachten gedemonstreerd.

SCHEEPSTIMMERMAN

Zo was de Scheepstimmerman in zijn bruine uniform aan het schaven en kon men zijn gereedschappen zien. Een matroos bouwde een ‘model-scheepje’ en ook de Jol of Walvisch-sloep lag aan de wal.

KINDEREN

De kinderen konden zakken hijsen met blokken en voelen hoe je met behulp van deze ‘Talies’ een zak ‘veel lichter’ kon maken. Bij één der Zee-Officieren konden de kinderen een Paspoort in ontvangst nemen, waarin met sierlijke letters hun naam was geschreven met Oost-Indische inkt. De Lieutenant ter Zee met zijn dame, beiden in fraaie kleding, waren aanwezig in hun mooie tent.

SEINMAST

Ook aan de communicatie omstreeks 1803 was aandacht besteed. Een seinmast (Hollandsche Seinmast) was opgetuigd met ‘Dag-Teekens’ (in die tijd gebruikte met daar onder andere rieten manden en bollen van wilgentenen voor) en de bezoekers konden aan de hand van de ‘secrete’ Seinkaarten het bericht ontcijferen.

BUSKRUITMAGAZIJN

Ook het uit 1857 stammende buskruitmagazijn was van binnen te bekijken. De dikke stenen muren en het met gras begroeide dak waren opvallend.

Kortom een fantastische Open Monumentendag !

Zie facebook voor meer foto’s: https://www.facebook.com/equipagededelft