WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

‘OPKALEFATEREN’ IN HELLEVOETSLUIS

Posted on 12 juli 2021 by Admin - Categorized in: Evenementen
Equipage De Delft Hellevoetsluis - Capiteyns-Chaloupe - sloep Marine - Droogdok Jan Blanken - opkalefateren

Tijdens het afgelopen weekeinde is er weer eens ‘ouderwets’ aan de Capiteyns-Chaloupe gewerkt. Leden van Equipage De Delft uit Hellevoetsluis werkten samen aan de renovatie van hun historische Admiraliteits- of Marine-sloep.Op het terrein van het Droogdok Jan Blanken verrees een klein kampement, waar ’t Scheepsvolk der Marine aan de eikenhouten Chaloupe werkte. De tenten stonden aan weerszijde van de Chaloupe. En de Scheepskok zorgde voor ‘den inwendigen Mensch’.

Vanwege het regenachtige weer op zaterdag moest er een – helaas niet authentiek oranje – dekzeil als bescherming van het verfwerk worden gespannen, gesteund op (roei-)riemen, die aan elkaar waren gesjord en op twee ‘driepoten’ steunden. Gelukkig bleef hierdoor alles keurig droog.

‘KAALHALEN EN TJETTEN

‘Het ‘onderwaterschip’ aan bakboordszijde werd verder ‘kaalgehaald’ en met dubbel gekookte lijnolie ingesmeerd. Binnenboord in de Chaloupe werden met een mengsel van verdunde dubbel gekookte lijnolie met Stockholmer teer de huidgangen, de zandstroken en de bovenzijde van de kielbalk ‘getjet’. Buitenboord kreeg het ‘boeisel’, het ‘berghout’ en het ‘dolboord’ weer een laag rode verdunde lijnolieverf en binnenboord gold hetzelfde voor de ‘doftwegeringen’, de ‘kimwegeringen’ en het ‘zaathout’, die weer een laag verdunde witte lijnolieverf kregen.

De renovatie kost veel tijd. Ook zullen in de komende tijd delen van enkele eikenhouten huidgangen vervangen moeten worden door nieuwe eikenhouten planken. Er is nog voldoende te doen !