WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

‘OPKALEFATEREN’ VAN DE CAPITEYNS-CHALOUPE HERVAT

Posted on 20 april 2021 by Admin - Categorized in: Evenementen
Capiteyns-Chaloupe Equipage De Delft Vesting Hellevoetsluis - Droogdok Jan Blanken - sloep Marine 1782

Na de kou, regen, hagel en sneeuw van de laatste tijd, is zaterdag 17 april het ‘opkalefateren’ van de eikenhouten Capiteyns-Chaloupe hervat. De Chaloupe ligt op een prachtige locatie: het historische Droogdok Jan Blanken in de Vesting Hellevoetsluis.

TJETTEN

Nadat het ‘winterkleed’ (het dekzeil) was verwijderd, kregen de kimwegeringen, doftwegeringen en de het zaathout een verse laag lijnolie, voor het eerst vermengd met witte lijnolieverf als ‘grondlaag’. Vorig jaar zijn deze delen al uitvoerig kaalgeschraapt en met verdunde lijnolie ingesmeerd. De komende tijd zal de witte lijnolieverf weer op deze delen worden ‘getjet’ (het woord ’tjetten’ werd in de 18e en 19e-eeuwse scheepvaart gebruikt voor ‘in de verf zetten’, het woord is afkomstig uit Nederlandsch-Indië, van het Maleise woord ‘cet’ ofwel ’tjet’).

PUIMSTEEN

Nadat de lijnolie en verf ‘schraal’ zijn getjet, wordt de zojuist aangebrachte lijnolie met de verf met behulp van de puimsteen “nat” ingeschuurd ofwel ‘gepuimd’.

HUIDGANGEN

Enkele delen van de eikenhouten huidgangen zullen vervangen moeten worden door nieuwe huidplanken. Het is de bedoeling om in mei hiermee te beginnen.De Capiteyns-Chaloupe (omstreeks 1782 ontworpen door scheepsbouwmeester Pieter van Zwyndrecht Pauluszoon) wordt zoveel mogelijk op de ambachtelijke 18e-eeuwse manier onderhouden door de leden van Equipage De Delft op het terrein van het historische Droogdok Jan Blanken in de Vesting Hellevoetsluis.

Zie facebook voor meer foto’s:https://www.facebook.com/equipagededelft