WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

Linieschip “Delft” zinkt in zwaar weer met de laatste mannen der equipage

Posted on 15 oktober 2020 by Admin - Categorized in: 1795-1806 ~ Bataafse Republiek / Bataafs Gemenebest, Historisch onderzoek

‘s-Lands Schip van Oorlog “Delft” verkeert in een hachelijke situatie. Door de Zeeslag bij Kamperduin op 11 oktober 1797 is de “Delft” zwaar beschadigd geraakt en door de storm op de Noordzee heeft zij inmiddels al haar masten verloren.

De pompen begeven het

Een deel van de uit 374 koppen bestaande equipage (bemanning) is al van boord gehaald, maar een honderdtal, veelal gewond, is nog aan boord van het zinkende schip.
Op 15 oktober 1797, op sleep achter het Britse linieschip H.M.S. “Veteran” lukt het niet meer om de “Delft” boven water te houden. Vanaf de zeeslag op 12 oktober wordt er onophoudelijk gepompt, maar nu begeven deze het. De twee laatste sloepen van de “Delft” worden met moeite overboord gezet (het schip heeft geen ra’s en masten meer, waarmee dat normaalgesproken zou gebeuren), waarbij één van deze sloepen door de woeste zee direct kapotslaat. Gelukkig stuurt de kapitein van de “Veteran” sloepen, maar helaas kunnen niet alle resterende bemanningsleden van de “Delft” worden gered.

Kapitein-Luitenant ter Zee Heiberg

Als de Britse ‘prijsofficier’ Luitenant Bullen aan de hoogste Nederlandse zee-officier, Kapitein-Luitenant ter Zee I.F. Heiberg, aangeeft dat zij samen nu met de laatste sloep moeten vertrekken, weigert Heiberg dit te doen.

Medaillon KLtZ IF Heiberg Eerste Officier s Lands Schip van Oorlog Delft - Zeeslag bij Kamperduin 1797 Marine Bataafse Republiek - Equipage De Delft Hellevoetsluis

Medaillon met het portret van Kapitein-Luitenant ter Zee I.F. Heiberg, Eerste Officier van ‘s-Lands Schip van Oorlog “Delft”, verdronken na de Zeeslag bij Kamperduin op 15 oktober 1797.

De laatste 35 bemanningsleden van de “Delft” kunnen niet mee – daar is geen plaats meer voor in de sloep – en de Eerste Officier Heiberg besluit bij zijn mannen te blijven met de woorden “En ik zou deze ongelukkigen verlaten ….. ?”

Die nacht zinkt de “Delft” met de laatste 36 bemanningsleden, en Kapitein-Luitenant ter Zee Heiberg samen met hen in de Noordzee, zo’n 27 km uit de kust nabij Scheveningen.

Groot aantal doden

Het aantal doden dat is gevallen aan boord van ‘s-Lands Schip van Oorlog “Delft” is groot. Tijdens de zeeslag vier dagen geleden bedroeg het aantal zwaargewonden en doden al 110 mannen en jongens. In de tussenliggende dagen zijn er gewonden bezweken aan hun verwondingen en uiteindelijk verdrinken de laatste 36 mannen in de onstuimige nachtelijke Noordzee.

 Zie facebook voor een uitgebreid verslag per dag, van 4 oktober tot en met 15 oktober 1797: