Vaandels ‘Corps Mariniers’ uitgereikt in Hellevoetsluis

219 jaar geleden ontving het ‘Corps Mariniers’ in Hellevoetsluis haar twee vaandels. Deze vaandels werden op zondag 2 augustus 1801 uitgereikt op het ‘Unie-Bolwerk’ in de vesting: de plek waar later, in 1857, het ‘Bomvrije Logies’ werd gebouwd en nu Equipage De Delft haar verenigings’quartier’ heeft. Om meerdere redenen dus een historische plek !
Gelukkig is van de plechtigheid een mooi verslag in de Bataafsche kranten bewaard gebleven. We lezen dat de Mariniers op het Unie-Bolwerk eerst enkele manoeuvres doen, voordat de compagnie ‘Mariniers-Jagers’ naar het ‘s-Lands Huys (Princehuis, nu het gemeentehuis) marcheert om Vice-Admiraal Jan Willem de Winter te begeleiden naar het Unie-Bolwerk tezamen met de twee vaandels. Deze vaandels worden vervolgens op het Unie-Bolwerk officieel overgedragen aan het ‘Corps Mariniers’.
Ondanks het uitgebreide verslag met toespraken en al, weten we helaas niet hoe de vaandels er hebben uitgezien. Het is mogelijk dat deze volgens het algemene model van de Infanterie van de Bataafsche Armee waren geschilderd met het opschrift ‘1e Bataillon’ en ‘2e Bataillon’ ‘Corps Mariniers’ en de ‘arm met zwaard, komend uit een wolk’, omgeven door een krans van groene bladeren en takken, maar dat is onzeker. Tot nu toe hebben we daar niets over kunnen terugvinden.
Ons land, op dat moment ‘Bataafsch Gemeenebest’ genaamd, was in 1801 in oorlog met Engeland en de Fransen waren onze bondgenoten. Er waren al vier ‘Engelse Oorlogen’ geweest (de laatste van 1780 tot 1784) en dit was in feite de vijfde keer dat ons land in oorlog was met de Engelsen.
HEROVERING VAN KAAP DE GOEDE HOOP
Ons land kende overigens al sinds 1665 ‘regimenten’ Mariniers en ‘scheepsdetachementen’ Mariniers, maar in 1801 werd voor het eerst de naam ‘Corps Mariniers’ gebruikt.
MARINIERS EN MARINIERS-JAGERS
Afbeelding: ‘Corps Mariniers of Coloniale Troupen’, een fragment van het krantenartikel, een fragment van het Infanterie-vaandel, knoop van het ‘Corps Mariniers’ / ‘Bataafsche Marine’ en de kaart van de vesting Hellevoetsluis met het Unie-Bolwerk.