WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

Renovatie van de Capiteyns-Chaloupe

Posted on 26 augustus 2020 by Admin - Categorized in: Sloepen / Chaloupe / Jol
Equipage De Delft - onderhoud Capiteyns-Chaloupe - Droogdok Jan Blanken Hellevoetsluis

De Chaloupe is zo’n vijftien jaar geleden door vrijwilligers gebouwd bij Scheepswerf De Delft in Rotterdam-Delfshaven naar het ontwerp van scheepsbouwmeester Pieter van Zwyndregt Pauluszoon (1711-1790) en inmiddels 10 jaar in gebruik bij Equipage De Delft.

Authentiek onderhoud

De Chaloupe wordt authentiek onderhouden, met ‘harpuis’, lijnolie, lijnolieverf en dus niet met moderne lakken. Door het gebruik van deze authentieke middelen, ziet de Chaloupe er ‘doorleefder’ uit, passend bij levende historie.

Schrapen, schuren en lijnoliën

De met lijnolieverf geverfde delen (dolboord, boeisel, berghout, doften, zaathout en wegeringen) zijn ‘kaalgehaald’ tot op het eikenhout om goed te kunnen zien of het eikenhout nog goed is. Buitenboord, boven de waterlijn is de inmiddels grijs-zwart geworden laag ‘harpuis’ weggeschraapt tot op het blanke hout.
Binnenboord zijn de naden tussen de huidgangen (huidplanken) schoongeschraapt en zijn de huidgangen eerst geborsteld en daarna ingesmeerd met lijn(zaad)olie. Ook werd er een ‘mal’ gemaakt om de kier nabij de achtersteven op het ‘dolboord’ te dichten.

Kampvuur

Maar naast al het werk kon er ’s avonds ook gezellig genoten worden van het knisperende kampvuur, in het ‘bivouac der Marine’, waar de Chaloupe het middelpunt was, terwijl de scheepskok de maaltijd bereidde !

Zie facebook voor meer foto’s: