WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

Terugblik op ‘Veere 1809’ … een jaar geleden !

Posted on 24 augustus 2020 by Admin - Categorized in: 1806-1810 ~ Koninkrijk Holland, Evenementen, Sloepen / Chaloupe / Jol
Veere 1809 - Britse expeditie Walcheren 1809 - maritiem spektakel 24-25 augustus 2019 - Equipage De Delft - foto door Stephan Vroom

Equipage De Delft kijkt met genoegen terug op het fantastische evenement van een jaar geleden: “VEERE 1809, de Engelschen zijn terug !”

600 RE-ENACTORS UIT HEEL EUROPA

Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2019 vond het historisch maritieme spektakel “Veere 1809 – De Britse landing op Walcheren” plaats. 600 re-enactors uit heel Europa namen deel aan dit unieke zonovergoten evenement in het pittoreske Veere. Minstens 2.000 bezoekers, toeristen en inwoners van Veere konden terug naar het ‘jaar 1809’ om te zien hoe de burgers, soldaten en zeelieden anno 1809 leefden. Een bivak met honderden tenten was opgezet nabij de Grote Kerk.

ENGELSE LANDING

Hoogtepunt was de landing van de Engelse troepen en de verdediging van Veere door de ‘Hollanders’ van Koning Lodewijk Napoleon en de Fransen van zijn broer Keizer Napoleon Bonaparte. De landing werd aangevoerd door het prachtige Statenjacht De Utrecht, waarbij de historische schepen van Stichting Behoud Hoogaars en historische sloepen uit Nederland en Engeland (in totaal 14 historische schepen en sloepen) de aanval ondersteunden en met Engelse landingstroepen voet op Zeeuwse bodem zetten.

SOLDATEN EN ZEELIEDEN

Behalve soldaten en zeelieden, waren ook de prachtig geklede burgers te zien en sjouwden de havenarbeiders alsof het 1809 was. Paardenhouderij Aagtekerke vervoerde met authentieke trekpaarden en wagens de goederen en een historische smid smeedde op het bivak de smeedijzeren benodigdheden. Voorts waren er handelaren en een kleermaker. Naast het slagveld konden de bezoekers het ‘lazaret’ (veldhospitaal) bezoeken, waar de vele gewonden door chirurgijns en heelmeester werden verzorgd.

Veel dank aan alle re-enactors, vrijwilligers, de bemanningen van de deelnemende schepen, het Statenjacht De Utrecht, Stichting Behoud Hoogaars, sponsors, de stad Veere, alle fotografen en iedereen die op een positieve wijze zijn of haar bijdrage heeft verleend aan dit prachtige evenement en natuurlijk de organisatoren !

Meer foto’s zijn te vinden op facebook:

https://www.facebook.com/equipagededelft

en

https://www.facebook.com/Veere1809