WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

Veere 1809 – De Britse Expeditie op Walcheren

Posted on 3 mei 2019 by Admin - Categorized in: 1806-1810 ~ Koninkrijk Holland, Evenementen, Sloepen / Chaloupe / Jol
Veere 1809 - Engelse Expeditie Walcheren Campaign - Koninklijke Marine - British Navy - Napoleon - Equipage De Delft - Veerse Meer - Campveerse Toren - Holland

“De Engelschen zijn terug !”    

Landing en veldslag uit de tijd van Napoleon bij Veere

Veere – Op zaterdag 24 en zondag 25 augustus 2019 vindt er een uniek maritiem-historisch spektakel plaats in Veere. Britse soldaten zullen bij de historische vestingstad Veere een landing uitvoeren vanaf het Veerse Meer, met medewerking van historische zeilschepen, waaronder het Statenjacht “De Utrecht” en historische sloepen.

Onder het oog van ‘Napoleon Bonaparte’, zal er een veldslag met Franse en Hollandse troepen tegen de Engelsen worden nagespeeld bij de Torenwal (tussen de Campveerse toren en de buitenhaven/kanaal) van de stad Veere. Ruim 500 ‘re-enactors’ uit heel Europa zullen de gebeurtenis van 210 jaar geleden opnieuw tot leven brengen voor het publiek.

Napoleon Bonaparte

Napoleon Bonaparte had in 1806 zijn broer Lodewijk Napoleon ‘Koning van Holland’ gemaakt.

In 1809 landde een grote Britse legermacht van 40.000 man op de stranden van Walcheren. De Hollanders en de Fransen op Walcheren waren flink in de minderheid en moesten na gevechten het eiland uiteindelijk prijsgeven aan de Britten. De Zeeuwse burgers werden zwaar getroffen door de Engelse beschietingen. De steden Veere en Vlissingen kwamen niet ongeschonden uit de strijd. Het doel van de Britten was om Antwerpen te veroveren, maar veel verder dan het eiland Walcheren, kwam men niet.

Uiteindelijk werden de Britten door een onverwachte ‘vijand’ teruggeslagen: de ‘Zeeuwse koortsen’ (malaria). Van de 40.000 Britten werden er 13.000 geveld en uiteindelijk overleden 4.000 man op Walcheren (en na terugkeer in Engeland naar schatting nog eens 4.000 man) aan de gevolgen hiervan. De expeditie werd voor de Britten een grote mislukking en zij keerden na enkele maanden terug naar Engeland.

Beleg van Vlissingen door Jan Anthonie Langendijk (1780-1818) - Engelse Expeditie Walcheren Campaign Veere 1809

Beleg van Vlissingen door Jan Anthonie Langendijk (1780-1818) – Britse Expeditie Walcheren – Veere 1809

Het soldatenleven en de veldslag

Naast de landing en veldslag bestaat er voor het publiek de unieke mogelijkheid de bivakken van de troepen nabij de Grote Kerk zijn te bezoeken. In deze tentenkampen kan het publiek ‘terug in de tijd’ en zien hoe de soldaten uit de tijd van Napoleon hun eten kookten, sliepen, met de wapens oefenden en hun gewonden verzorgden. De re-enactors vertellen graag over hun hobby, het uitbeelden van de historie en demonstreren het dagelijks leven van toen.

Hoogtepunt is vanzelfsprekend de landing van de Britten en de daaropvolgende veldslag met de Fransen en Hollanders langs de Torenwal. Het kanongebulder, de musketschoten, de kruitdampen en de in 1809 voor het eerst gebruikte ‘raketten’ brengen het publiek terug in de roerige Napoleontische strijd. De re-enactors zullen in hun nauwkeurig nagemaakte kleurrijke uniformen een beeld scheppen van vervlogen tijden.

Ticketverkoop en organisatie

De organisatie van het evenement is volledig in handen van vrijwilligers, zelf enthousiaste re-enactors. De organisatie wordt ondersteund door de gemeente Veere. De gemeente Veere steunt het evenement met een subsidie.

Het publiek heeft toegang tot de bivakken en de veldslag. Hiervoor kan men tickets kopen, via de website http://veere1809.schotvoordeboeg.org/ , waar tevens meer informatie is te vinden over het evenement en de historische achtergronden. Via de facebookpagina Veere 1809 https://www.facebook.com/Veere1809/ kunt u het evenement alvast volgen.

Veere1809 - Engelse Expeditie Walcheren Campaign - Koninklijke Marine - British Navy - Napoleon - Equipage De Delft - Veerse Meer - Campveerse Toren - Holland -

Aanval van de Britse Royal Navy op de stad Veere op Walcheren in 1809 (sfeerbeeld door Stephan Vroom)