WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

Speelschip ‘Zeeslag bij Camperduin’ geopend door Equipage De Delft

Posted on 1 juli 2018 by Admin - Categorized in: Evenementen
Opening speelschip 'Zeeslag bij Camperduin' - Equipage De Delft - 1797 - foto Jeanette Heller

Op zaterdag 26 mei opende Equipage De Delft het nieuwe speelschip “Zeeslag bij Camperduin” op het strand bij Camperduin/Schoorl. Eén der Mariniers vuurde een musket af, waarna de aanwezige jeugd het schip mocht ‘enteren’.

 

TOESPRAAK DOOR DEN LUITENANT TER ZEE A. STOLK:

Kinderen, dames en heren,

Jullie staan hier op de plek waar op 11 oktober 1797 óók vele burgers met hun kinderen stonden ! Zij stonden hier niet voor de opening van een “speelschip”, maar zij keken naar de zee……

Het was een winderige woensdag, waarop hier voor de kust van Camperduin de Engelse en de Nederlandse (Bataafsche) vloten een zware strijd voerden. Kanonschoten weergalmden over het strand en door de duinen. Zware rook- en kruitdampen waren te zien boven de grote linieschepen en de fregatten.

50 Engelse en Nederlandse schepen zeilden hier voor de duinen met 2.640 kanons aan boord en 18.000 zeelieden.

Het was een hevige strijd, waarbij de Nederlanders (Bataven) moedig vochten, maar de Engelsen uiteindelijk de overwinning behaalden.

Tijdens deze Zeeslag bij Camperduin kwamen 760 zeelieden om het leven (Nederlanders en Engelsen) en raakten er 1.432 gewond.

Het was de laatste grote zeeslag waaraan ons land met grote zeilende marine-schepen deelnam !

 Al snel na de zeeslag besloot de Nationale Vergadering (het parlement) van de Bataafsche Republiek dat er op één van de hoogste duinen tussen Egmond en Wijk aan Zee een gedenkteken zou worden opgericht …… maar het gedenkteken voor de omgekomen Bataafsche matrozen, zee-officieren en mariniers kwam er nooit !

Alhoewel …… het gedenkteken kwam er nooit in de vorm zoals men in 1797 had gedacht.

Want nu, in 2018, staan wij voor een prachtig speelschip dat de naam “De Zeeslag bij Camperduin” draagt en ons terug doet denken aan deze zeeslag en, hopelijk ook, aan de omgekomen zeelieden.

Het is hierdoor een prachtig speelschip voor kinderen, maar óók een gedenkteken voor de zware zeeslag geworden en voor de mannen en jongens die aan boord waren !

Ik vraag jullie nu om een korte stilte in acht te nemen als “saluut” aan de gesneuvelde en verdronken zeelieden.

Hoeden af !

 

Informatie over de Zeeslag bij Camperduin

Op een informatiebord bij het speelschip is informatie te vinden over de onfortuinlijke Zeeslag bij Camperduin, die op de Noordzee voor de kust bij Camperduin plaatsvond op 11 oktober 1797. De ‘Bataafsche vloot’ verloor na een moedige strijd van de Engelsen.

Informatiebord bij speelschip 'Zeeslag bij Camperduin' - Equipage De Delft - 1797 - foto Jeanette Heller

Informatiebord bij speelschip ‘Zeeslag bij Camperduin’ – Equipage De Delft – 1797 – foto Jeanette Heller