WELKOM bij EQUIPAGE De DELFT !


Equipage De Delft is een vereniging die zich ten doel stelt om op authentieke wijze alle aspecten weer te geven van het leven van de bemanning van ’s-Lands Schip van Oorlog “DELFT” ten tijde van de Zeeslag bij Kamperduin (11 okt. 1797). Lees meer...

MONSTER AAN!

BIJ 's~LANDS SCHIP

VAN OORLOG de 'DELFT!

Of volg ons via:

De Bataven en Fransen verdrijven de Engelsen en Russen uit Noord-Holland (1799)

Posted on 1 oktober 2017 by Admin - Categorized in: 1795-1806 ~ Bataafse Republiek / Bataafs Gemenebest, Evenementen

Equipage De Delft heeft als Bataafsche (mariniers)eenheid op 24 september 2017 deelgenomen aan de ‘Slag bij Bergen’ in Noord-Holland. De slag vond plaats rond de Ruïnekerk in het dorp Bergen tegen de Engelsen en Russen en werd uiteindelijk gewonnen door de Bataafsche en Franse troepen.

‘Vergeten oorlog’

De Brits-Russische expeditie naar Noord-Holland, was een expeditie door Britse en Russische troepen van 27 augustus tot en met 19 november 1799. De geallieerde Britten en Russen vielen het schiereiland Den Helder binnen.

Bataafse Mariniers en Burgermacht vuren bij de Ruïnekerk in Bergen (NH) op de Engelse en Russische troepen. (foto: Christine Pet-Sepers)

Bataafse Mariniers en Bataafse Burgermacht vuren bij de Ruïnekerk in Bergen (NH) op de Engelse en Russische troepen. (foto: Christine Pet-Sepers)

De veldtocht had verschillende strategische doelen:

  • de Bataafse oorlogsvloot uitschakelen voordat deze gebruikt kon worden voor een Frans-Bataafse invasie van Groot-Brittannië.
  • Amsterdam veroveren en een antirevolutionaire opstand in Nederland ontketenen om de Bataafse Republiek ten val te brengen en het Huis Oranje-Nassau te herstellen als stadhouders.

Voor de Britten en Russen verliep de expeditie in eerste instantie met succes. Na de landing bij Callantsoog (ten zuiden van Den Helder) op 27 augustus viel een deel van de Bataafse vloot in handen van de geallieerden. De Brits-Russische troepen vestigden een bruggenhoofd in de Zijpe-polder en namen Alkmaar in na overwinningen in de Slag bij Krabbendam (10 september) en de Slag bij Alkmaar(2 oktober).

De Brits-Russische opmars wordt bij Bergen en Castricum gestuit

Bij het dorp Bergen wisten de Bataafs-Franse verdedigers de geallieerden te verslaan in de Slag bij Bergen op 19 september. Op 6 oktober leden de geallieerden een gevoelige nederlaag in de Slag bij Castricum, en op 10 oktober tekenden de strijdende partijen de ‘Conventie van Alkmaar’ waarbij de geallieerde troepen zich terug mochten trekken uit Noord-Holland met behoud van hun buit, en zonder herstelbetaling te hoeven doen. Op 19 november waren alle geallieerde troepen weg uit Noord-Holland.

(Foto’s: Radio & TV 80 en Christine Pet-Sepers)